Mammográfia – A kora felfedezés életet menthet

 

100 mammográfiás szűrés közül átlagosan 4-5 gyanús esetet találnak és vizsgálnak ki, de panasz esetén szinte minden korosztályt – 14 éves kamasz fiút, 38 esztendős fiatal nőt vagy akár 80 éves dédnagymamát is – vizsgálnak a szakrendelésen. A mammográfiás készülék közelében beszélgettünk Ormándi Katalin radiológussal

„Két évben egyszer ki lehet bírni” – hallottam már, ahogy a váróban egyik asszony biztatja a másikat. Valóban: néhány másodpercig tart egy-egy felvétel elkészítése, mialatt a kompressziós lemez ellapítja az emlőt. Még elviselhetőbb az a kellemetlenség, ha hozzáteszem: ez az egyetlen olyan eljárás, amellyel a legtöbb esetben már akkor kimutathatók a kóros eltérések, amikor még semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak – magyarázza Ormándi Katalin, a Diagnoscan Magyarország szegedi központjának, mammográfiai szűréseket és komplex emlővizsgálatokat végző részlegének szakmai vezetője. Az emlődiagnosztikával 1984 óta foglalkozó szakember hozzáteszi: tovább javult a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége.

A modern berendezések előnye, hogy  többek között 25 százalékkal csökken a páciensek sugárterhelése, ő pedig néhány másodperc múlva már a monitoron látja az elkészült , kiváló minőségű felvételeket.

-          A 45-65 éves korosztály számára 2002 óta kétévente biztosított szűrővizsgálaton való részvétel rendkívül fontos, de azt is hangsúlyozni kell, hogy az emlő önvizsgálata minden korosztály számára ajánlott. Az emlőrák többnyire fájdalmatlan. Ez az oka annak, hogy a nők sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Pedig mennie kellene mindenkinek, aki az emlőben csomót érez, vagy bőrén behúzódást, esetleg az emlőbimbóból véres váladékozást észlel,  a hónaljában csomót tapint – sorolja a doktornő, akit egyik páciense jelölt Jó kezekben akciónkra. A fiatalasszony is úgy tudta: a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, ám csomót tapintott a mellében, elment az orvoshoz – szerencsére, mert még nincs 40, és az életét köszönheti a mammográfiai vizsgálatnak.

A mammográfián jól összeszokott csapatban dolgozik 4 orvos, 6 szakasszisztens és 3 adminisztrátor. Az emlőbetegségek diagnosztikájában és kezelésében fontos a szakmaközi együttműködés, ennek része, hogy az érintett szakemberek – radiológusok, patológusok, sebészek, onkológusok – hetente egy alkalommal összeülnek és megbeszélik az itt diagnosztizált és műtétre vagy kezelésre váró emlődaganatos eseteket, azok tanulságait.

Jó és rossz hírek

-          Számomra a legfontosabb, hogy megtaláljam a kóros eltérést és el tudjam dönteni, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamatról van szó, szükséges-e műtét vagy elegendő a követés – jellemzi munkáját Ormándi Katalin. –A legnehezebb pillanat az, amikor közölnöm kell a pácienssel: emlődaganata van. Úgy kell mondanom, hogy ne riadjon meg, de megértse, és lássa a következő lépéseket.

Forrás: delmagyar.hu