Mammográfia vizsgálat

MAMMOGRÁFIA VIZSGÁLAT LEÍRÁSA

A mammográfia speciális lágyrész diagnosztikai eljárás. A vizsgálat során a szórt sugárzás csökkentése, a képminőség javítása érdekében az emlőt komprimálva készítünk felvételeket az emlőről 25-30 kV energiájú röntgen sugár tartományban.

A natív vizsgálaton kívül két kontrasztanyagos eljárást is alkalmazhatunk: a tejjárat feltöltését (a duktográfiát) és a levegővel feltöltött ciszta leképezését (a pneumocisztográfiát). A panasszal vagy tünetekkel érkező páciensek esetében a mammográfia a klinikai (diagnosztikus) vizsgálat fő pillére, de önmagában mint szűrőmódszer is széles körben elterjedt.

Magyarországon 2002 óta nemzeti szűrőprogram működik A mammográfia szenzitivitása 75-80%, míg specificitása kb. 95%. A fiatal, és a 40-45 év alatti korosztály emlővizsgálat (akár fizikális, akár képalkotó) lehetőség szerint a menstruáció utáni héten javasolt végezni, mert ilyenkor az emlő könnyebben komprimálható (kevésbé fájdalmas) és a vizsgálat jobban áttekinthető.

Fontos tudni, hogy fiatal korban, amikor az emlőt felépítő szövetek közül a mirigy és kötőszövet még sokkal nagyobb arányban fordul elő, mint a zsírszövet, a mammográfia teljesítőképessége jóval gyengébb, mint 40 év fölötti korosztályban.

Az is tény, hogy a fiatal emlő mirigyállományának sugárérzékenysége jelentős, ezért 40 éves kor alatt csak válogatott esetekben készül mammográfia.Terhelő családi adatok esetén mindig egyedi elbírálást igényel, hogy mi a követendő vizsgálati taktika és ebben döntő fontosságú, hogy milyen életkorban bukkant fel a daganat a családban. A mammográfiát végző radiológussal történt konzultáció esetén ilyenkor MR mammográfia végzése jöhet szóba.

TOVÁBBI MAMMOGRÁFIÁS INFORMÁCIÓK


Vizsgálat lehetőségei, indikációk

A panaszokkal érkező páciensek vizsgálata során a jó és rosszindulatú folyamatok elkülönítése a jellegzetes röntgentünetek alapján, és a kiegészítő módszerekkel együtt – ez biztosítja a pontos diagnózis felállítását.

Panaszmentes nőknél tudományosan bizonyított, hogy a mammográfia alkalmas az emlő daganatok korai felfedezésére, azaz a szűrésre.

A világszerte bevezetett nemzeti szűrőprogramok eredményeként az emlőrák okozta halálozás 25-45 % – al csökkent.


Betegtájékoztatás

Célszerű a mammográfiás vizsgálatot a menstruációt követő héten végezni azért, mert ilyenkor a vizsgálathoz szükséges emlőkompresszió kevésbé fájdalmas, és a felvétel jobban jobban áttekinthető. A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, csupán a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat, krémeket le kell törölni.

Minden fenti esetben a megfelelően kitöltött beutaló és érvényes TAJ szám szükséges a vizsgálat elvégzéséhez.

A beutaló tartalmi követelményei


Vizsgálati helyek az Diagnoscan Magyarország központokban

Diagnosztikus állomás:

  • Budapest- Péterfy
  • Debrecen

Komplex mammográfiás központ (szűrés és diagnosztika):

  • Győr
  • Salgótarján
  • Szeged

MAMMOGRÁFIA VIZSGÁLAT ELÉRHETŐSÉGE

Mammográfiai szűrés Budapest-Péterfy, Budapest-Mammut II, Debrecen, Győr, Orosháza, Salgótarján, Szeged
Mammográfiai kiegészítő felvételek felvételenként
Komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia, emlő és nyirokrégiók UH vizsgálata) Budapest-Péterfy, Budapest-Mammut II, Debrecen, Salgótarján, Szeged
Mammográfiai kontrasztanyagos vizsgálat Budapest-Péterfy, Debrecen, Győr,  Salgótarján, Szeged
Mintavétel emlőből (szövettan, citológia) Budapest-Péterfy, Budapest-Mammut II, Debrecen, Győr,  Salgótarján, Szeged
Dróthurok lokalizálás Budapest-Péterfy, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
Videó galéria

Vizsgálati tájékoztató Videó

Mammográfia vizsgálat  

Galéria