Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
CT-vizsgálat

MILYEN ESETEKBEN AJÁNLJUK A CT VIZSGÁLATOT?

  • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
  • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
  • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
  • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
  • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
  • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.

CT – MILYEN KOROSZTÁLYNAK?

A CT – vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra.

MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT AJÁNLOTT A CT – VIZSGÁLAT?

A klinikai képtől függően, a CT vizsgálat gyakoriságát kezelő orvosával kell megbeszélni.

A CT – VIZSGÁLAT KOCKÁZATA?

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagCT – vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. CT – vizsgálatot tehát akkor érdemes végezni, ha ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. Mindig jelezze doktorának, ha korábban jódos kontrasztanyag okozta bármiféle reakciója volt. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha Ön szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológussal.

HOGYAN LEHET CT – VIZSGÁLATOT KÉRNI?

CT – vizsgálat kezelőorvosa kérésére, szabályos szakorvosi beutalóval kérhető (háziorvos nem utalhat beteget CT vizsgálatra), ilyenkor a vizsgálatot előjegyzés szerint végezzük és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti. A páciens is fizetheti a vizsgálatát, ebben az esetben, a Diagnoscan Magyarország magánrendelés keretében rövid időn belül vizsgálatra kerül. Ha saját maga szeretné a CT – vizsgálatot, orvosával akkor is beszélje meg, hogy Önnek szüksége van-e erre a vizsgálatra.

CT – VIZSGÁLAT – VANNAK-E MELLÉKHATÁSAI?

Az esetleges kontrasztanyag okozta reakción kívül a CT- vizsgálatnak nincs mellékhatása.

HOGYAN ZAJLIK A CT – VIZSGÁLAT?

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagA CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT – vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben hangos, a legmodernebb sokdetektoros készülékek esetén olyan hangot ad, mintha egy kis repülőgép felszállni készülne. Ne ijedjen meg tőle. A CT-vizsgálat magában fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül pontosan közli Önnel, mikor tartsa vissza lélegzetét.

CT – vizsgálatkor munkatársunk megkéri Önt, hogy feküdjön fel a vizsgáló asztalra, a vizsgáló asztal Önnel együtt “becsúszik” a széles gyűrűbe, ezután rövid ideig mozdulatlanul kell feküdnie, ha munkatársunk kéri, lélegzetét is vissza kell tartani. Legtöbb esetben a második “mérés” előtt vénásan kontrasztanyagot adunk. Szükség esetén több “mérés” is készül.

Hasi-kismedencei rutin CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a tényleges vizsgálat előtt 1-1,5 óra alatt. Ez lehet higított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, lehet víz vagy vízben oldott, nem felszívódó anyag. A fogyasztás ütemét munkatársunk közli Önnel, fontos, hogy ezt pontosan tartsa be. A hasi CT – vizsgálatnál elfogyasztott nagymennyiségű folyadék hasmenést okozhat, ez természetes, ne ijedjen meg tőle.

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagSpeciális hasi-kismedencei CT vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Ez történhet szondán át és a folyadék elfogyasztásával. Különösen fontos, hogy a kapott utasítást pontosan tartsa be. Az Ön számára itt befejeződik a vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a bél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális endoscopia).

Speciális hasi – kismedencei CT – vizsgálat, a vékonybél CT – vizsgálat menete: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Ez történhet szondán át és a folyadék elfogyasztásával egyaránt. Különösen fontos, hogy a kapott utasítást pontosan tartsa be. Az Ön számára itt befejeződik a CT – vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a bél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális endoscopia – CT endoscopia).

Speciális hasi – kismedencei CT a vastagbél betegségek szűrésére : a megfelelő képi ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük. A megfelelő feltöltés elengedhetetlenül szükséges a jó CT – vizsgálathoz. Feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid “mérés” következik. Az Ön számára itt befejeződik a vastagbél CT vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a vastagbél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális colonoscopia vagy CT colonoscopia). Bővebb információ a CT kolonoszkópiáról

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagSzív CT: speciális CT vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk a szívet és annak ereit. A vizsgálat előtt vérnyomásmérés és EKG történik. A cardio CT- vizsgálat alatt fontos a ritmusos szívműködés, ha nincs, gyógyszeresen igyekszünk elérni. Fontos a rövid mérés alatt a teljes mozdulatlanság és a légvétel teljes visszatartása. A legkisebb mozgás is az értékelést jelentősen rontó vagy lehetetlenné tevő műterméket okoz.

MIT TEGYÜNK A CT VIZSGÁLAT ELŐTT?

CT vizsgálat előtt 4-6 órával ne egyen semmit, szénsavmentes vizet, teát azonban bőven fogyasszon. Ha Ön cukorbeteg és tablettát szed betegségére CT vizsgálat előtt és után 2-3 nappal a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt milyen módon tartja egyensúlyban szénhidrát anyagcseréjét. A többi rendszeresen szedett gyógyszert a CT vizsgálat előtt kérjük vegye be.

Vastagbél CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit nem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, erre a célra kifejlesztett anyagot és sok nem rostos és nem szénsavas folyadékot fogyaszt.

VIZSGÁLATI IDŐ?

A CT – vizsgálat átlagosan 5-15 perc, a szív CT vizsgálat 15-30 perc.

A CT – VIZSGÁLAT FÁJDALMAS?

A CT vizsgálat fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan adott kontrasztanyag szükséges hozzá, ami vénás injekciót jelen.

A LELET KIADÁSA MIKOR TÖRTÉNIK?

A lelet elkészülését befolyásolja az, hogy milyen típusú vizsgálatra érkezett a beteg, de meghatározó a vizsgálat kiértékelésének komplexitása, illetve a helyi adottságok. Privát betegek részére a vizsgálat napján vagy az azt követő napon adjuk ki. Közfinanszírozott vizsgálat esetében előfordul, hogy csak a következő 2-4 napban készül el. Kérjük, minden esetben tájékozódjon a közvetlen kollégáktól.

CT – VIZSGÁLAT ELŐJEGYZÉSI IDŐ?

  • Egészségbiztosítás terhére, beutalóval 2-4 hét.
  • Magánrendelés 1-2 nap!

CT – VIZSGÁLATOK ELÉRHETŐSÉGE AZ DIAGNOSCAN MAGYARORSZÁG KÖZPONTOKBAN

CT natív vizsgálat régiónként Minden diagnosztikai központunkban elérhető
CT kontrasztanyagos vizsgálat régiónként
CT natív és kontrasztanyagos vizsgálat régiónként
CT natív és kontrasztanyagos has és kismedence CT vizsgálat
CT angiográfia koponya, rekonstruálva Budapest – ME EK, Budapest – Péterfy, Budapest – Mammut II, Budapest – Nyírő, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged,Cegléd, Orosháza
CT angiográfia mellkas/has/egyéb régió – régiónként, rekonstruálva
CT vizsgálat kiegészitő 2-3 D rekonstrukciója Budapest – MH EK, Budapest -Péterfy, Budapest – Mammut II, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged,Cegléd, Orosháza, Budapest – Nyírő
CT vezérelt mintavétel Budapest – Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged
CT urográfia Budapest – MH EK, Budapest – Péterfy, Budapest – Mammut II, , Budapest – Nyírő, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
CT vastagbél vizsgálat (CT kolonoszkópia) komplex has és kismedence vizsgálattal Budapest – MH EK, Budapest – Péterfy, Budapest – Mammut II, , Budapest – Nyírő, Debrecen, Győr, Szeged
CT vastagbél vizsgálat, natív
CT szív koszorúér vizsgálat Budapest – MH EK, Budapest – Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged

Áraink

CT vizsgálatok árai

Videó galéria

Vizsgálati tájékoztató Videó

CT – Diagnoscan Magyarorszag  

Galéria

Gyakran ismétlődő kérdések

CT – MILYEN KOROSZTÁLYNAK? 

A CT – vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra.

MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT AJÁNLOTT A CT – VIZSGÁLAT? 

A klinikai képtől függően, a CT vizsgálat gyakoriságát kezelő orvosával kell megbeszélni.

HOGYAN LEHET CT – VIZSGÁLATOT KÉRNI? 

CT – vizsgálat kezelőorvosa kérésére, szabályos szakorvosi beutalóval kérhető (háziorvos nem utalhat beteget CT vizsgálatra), ilyenkor a vizsgálatot előjegyzés szerint végezzük és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti. A páciens is fizetheti a vizsgálatát, ebben az esetben, a Diagnoscan Magyarország magánrendelés keretében rövid időn belül vizsgálatra kerül. Ha saját maga szeretné a CT – vizsgálatot, orvosával akkor is beszélje meg, hogy Önnek szüksége van-e erre a vizsgálatra.

CT – VIZSGÁLAT – VANNAK-E MELLÉKHATÁSAI? 

Az esetleges kontrasztanyag okozta reakción kívül a CT- vizsgálatnak nincs mellékhatása.

VIZSGÁLATI IDŐ? 

A CT – vizsgálat átlagosan 5-15 perc, a szív CT vizsgálat 15-30 perc.

A CT – VIZSGÁLAT FÁJDALMAS? 

A CT vizsgálat fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan adott kontrasztanyag szükséges hozzá, ami vénás injekciót jelen.

A LELET KIADÁSA MIKOR TÖRTÉNIK? 

A lelet elkészülését befolyásolja az, hogy milyen típusú vizsgálatra érkezett a beteg, de meghatározó a vizsgálat kiértékelésének komplexitása, illetve a helyi adottságok. Privát betegek részére a vizsgálat napján vagy az azt követő napon adjuk ki. Közfinanszírozott vizsgálat esetében előfordul, hogy csak a következő 2-4 napban készül el. Kérjük, minden esetben tájékozódjon a közvetlen kollégáktól.
Számít az Ön véleménye